Matti & Maria

Tila on ollut Rehulan (ent. Grönfors) suvun hallussa vuodesta 1916 alkaen ja on aikanaan lohkottu Antti Ahlströmin Oy:n maista, jonka ympäröimänä edelleen suurin osa tilan maista sijaitsee. Tilan nykyinen nimi ja samalla ”suomennettu” sukunimi liittyy siihen, että lohkomisen yhteydessä on todettu tilan maiden olevan hyviä karjan rehumaita. Nykyään tilalla on peltoa noin 80 ha, joissa viljellään rehuviljaa, öljypellavaa sekä nurmea. Metsää on 35 ha.

Tila on vuodesta 2002 alkaen ollut neljännellä polvella, ja nykyinen isäntänä toimii Matti (1977) ja emäntänä Maria (1974). Lapsia pariskunnalla on neljä; Kaisa, Iida, Paavo ja Roope. Samasta vuodesta saakka on tilan yritysnimenä käytetty Rehulan Tilaa, koska varsinainen päätila koostuu monesta eri rekisteritilasta ja varsinainen Rehula-niminen tila on nykyisen tilan naapurissa, kun tilaa on aikanaan jaettu veljesten kesken.

Rehulan Tilan toimintaa on kehitetty koko ajan. Rakennuksia on remontoitu ja uusia on rakennettu. Karsinapaikkoja on tällä hetkellä 17 ja käytössä on sekä pieni harjoitusrata että valaistu ratsastuskenttä. Vuonna 2007 aloitettiin keinosiemennysaseman toiminta, kun molemmat sekä Matti että Maria suorittivat Ypäjällä siittola-avustajien kurssin. Ennen vuotta 2007 tilalla astui luonnonmukaisesti mm ori Olve.

Matti on aloittanut hevosharrastuksen nuorena poikana A. Ahlströmin talleilta. Yhtiön oma tallitoiminta oli loppunut 1980-luvun alussa ja siellä oli yksityisiä hevosia omistajien hoidossa. Matilla on ollut kunnia saada työskennellä hyvien hevosten kanssa ja ensimmäisiä hoitohevosia olikin kuningatar kisoihinkin osallistunut Vokkerin Tähti. Ensimmäisen oman hevosena tamma Horsman-Kukka ostettiin vuonna 1990. Ypäjän hevostalouskouluun tie vei peruskoulun jälkeen 1993 syksyllä. Ypäjällä Matti ’takertui’ jo raveissa tutuksi tulleeseen Marja-Leena ’Mallu’ Paavilaiseen, jonka menestyshevonen silloin oli ori Taikuri. Ystävyys ja yhteistyö jatkuu edelleen ja voidaan sanoa, että mitä Matti on ravihevosista oppinut on Mallun ansiota.

Ypäjän koulun aikaan Matti tutustui itselle vieraampaan lajiin ratsastukseen erityisesti kouluratsastukseen. Siinä kannustajana toimi Kerstin ’Kiki” Nyberg, jonka valmennuksissa Matti kävi ratsuinaan silloisen työnantajan Osaran maaseutuoppilaitoksen eestintamma Alba ja sen jälkeen omat FWB ratsutruunat Cinderella’s Romeo ja WG Rockwell. Kun ravikortti uhkasi vanheta, ostettiin tilalle sh tamma R.R. Viskutar, jolla kortti pidettiin voimassa ja Mariakin ajoi sillä ensimmäisen ravistarttinsa. Matti on käynyt Ypäjän jälkeen Kurun metsäoppilaitoksessa hevosmetsurikurssin ja on muutenkin kiinnostunut perinteisistä hevostöistä ja ennen kaikkea perinteisistä hevosmiestaidoista. Matti suoritti hevosten valmentajan ammattitutkinnon Kaustisen Raviopistolla suuntautumisena hevoshieronta vuonna 2014 ja ravivalmentajan ammattitutkinnon 2016.

Maria, tyttönimeltään Kleemola, on viettänyt nuoruutensa kaupungissa, vaikka molemmat vanhempansa ovatkin kotoisin maatiloilta. Maria on aloittanut harrastamisen hevosten parissa nuorena. Ensimmäiset hoitohevoset olivat Niinisalon Varuskunnan tallilla. Ne olivat ensin tuntihevosia ja myöhemmin ratsastavien sotilaiden kilpahevosia. Sieltä matka on jatkunut Noormarkkuun oman tallin pitoon.

Maria on ratsastanut alue- ja kansallisella tasolla kilpaa lähinnä suomenhevosilla. Suurimpana elämyshevosenaan hän pitää Taikauskoa, jonka kanssa hän on kilpaillut sijoittuen niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessakin, sekä ajanut harjoitusravikilpailuissa. Taikauskon jälkeen hän on saanut olla mukana monien hienojen hevosten tiimissä.

Ensisijaisesti Maria viihtyy taustajoukoissa, ja kokee olevansa parhaimmillaan hevosten "esikouluopettajana". Silloin tällöin hänet nähdään toki kilpailemassa niin ratsain kuin ohjastaenkin.


Matti ja Maria Rehula
Vanha Vaasantie 474
29600 Noormarkku

0405813149, matti.rehula( at)gmail.com – Matti
0407085140, maria.rehula( at)gmail.com – Maria